Auto zelfsturing

De KPI Slangenkuil

Als Tribers zijn wij overtuigd van doelgericht werken: wij houden bij alles wat we doen ons einddoel en dat van ons team of onze klant in het oog. Wij geloven in doelgericht werken vanuit visie, ambitie, eigenaarschap en intrinsieke motivatie. Iets wat in onze Agile ogen uiteindelijk zal leiden tot zelforganisatie van Agile teams op basis van behaalde resultaten en feedback.

Helaas zien wij echter ook vaak nog de oude vertrouwde KPI’s uit de kast getrokken worden als het gaat om het najagen van team- of bedrijfsdoelstellingen. Natuurlijk is het goed om jezelf doelen te stellen, maar de kunst zit het in doelen stellen. KPI’s worden nog te vaak opgelegd van hoger hand en getuigen daarmee van weinig Agile Leadership en belemmeren de (mensen in de) Agile Teams dan ook om hun werkzaamheden effectief en efficiënt naar eigen inzicht uit te voeren. Al met al kost dit uiteindelijk bakken met geld, iets wat juist niet één van je doelstellingen zou moeten zijn.

Om echt Agile Leadership te tonen zullen we moeten afstappen van de opgelegde KPI’s, die vooral controle en macht van hogerhand met zich meebrengen. Om echt Agile Leadership te tonen is het van belang dat het team doelen stelt die realistisch en uitdagend zijn en zich richt op het leveren van kwaliteit. Een Agile team bepaald namelijk zelf zij user stories omzet naar een werkend product, daarbij horen ook zelf geformuleerde KPI’s zoals geleverde kwaliteit, een stijgende sprint velocity of ‘gewoon’ customer happiness! Op deze manier waarborg je de ontwikkeling van zelforganisatie en wordt je delivery proces uiteindelijk een stuk efficiënter en waardevoller!

Schrijf je hier onder in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste agile insights en events.

Inschrijven

Lees meer

Maturity modellen

Weten waar je teams staan in hun Agile ontwikkeling?

De Do’s en don’ts van Agile maturity modellen

Lees meer
Booking.com Headquarters

Laser focus creëren bij Booking.com

OKR’s. De sleutel tot engagement & innovatie bij Booking.com

Lees meer
All posts