Keep on talking and nobody explodes

Keep on talking and nobody explodes!

Tijdens onze Agile Journey demonstreren wij op een leuke en interactieve manier hoe een team zijn communicatie kan verbeteren door middel van de serious game ‘Keep on talking and nobody explodes!’.

Communicatie is belangrijk, dat is een feit. Waar je ook komt, het voeren van een goede afstemming is misschien wel één van de belangrijkste voorwaarden voor een succesvolle samenwerking tussen mensen.

Schrijf je hier onder in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste agile insights en events.

Inschrijven

Ook in Agile Teams is goed communiceren cruciaal. Alleen dan kunnen zelfsturende teams hun doelen en ontwikkeling waarborgen. Tijdens onze Agile Journey demonstreren wij op een leuke en interactieve manier hoe een team zijn communicatie kan verbeteren door middel van de serious game ‘Keep on talking and nobody explodes!’.

In deze game krijgt het team een lastige opdracht, namelijk om een echte bom te ontmantelen. Het team kruipt tijdens deze game dus in de huid van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD)! Het enige (cruciale) verschil is wel dat deze bom een simulatie is die op de computer wordt getoond. Fouten maken is dus in tegenstelling tot het werk van de echte EOD hier geen probleem. Sterker nog: door fouten te maken leer je het meest!

De teamleden hebben in de game ieder hun eigen expertise, de één heeft alle informatie en kennis om de bom te ontmantelen, de ander moet het ook daadwerkelijk gaan doen en ziet de bom voor zich op het scherm. Alleen op het moment dat de teamleden hun communicatie op orde krijgen, zullen ze de bom kunnen ontmantelen. Zo niet, dan ontploft de bom en heeft het team stof tot nadenken.

Net als in de echte Agile wereld werken we tijdens deze game in korte iteraties (sprints) waarna een korte evaluatie (retrospective) volgt. Door deze korte cyclische benadering leert het team iedere keer van hun eerdere ervaringen en zie je de communicatie met stappen vooruitgaan. Ook T-shaping wordt hierin duidelijk gestimuleerd. Door het team vrij te laten in hoe zij hun doel bereiken, komen enkele teams tot het idee om de rollen eens om te draaien. Zo niet, dan stimuleren wij de teams uiteraard over de mogelijkheid van het ruilen van rollen na te denken. Op deze manier krijgen ze meer begrip voor de verschillende rollen, creëren ze naast hun expertise ook kunde in andere disciplines en zie je dat T-shaping echt kan werken.

Zo zie je dat een serious game echt waarde toe kan voegen aan het begrip en de ontwikkeling van het team. Benieuwd naar welke inzichten wij nog meer hebben verkregen met behulp van deze game? Of wil je het graag zelfs eens ervaren met jouw team? Neem gerust contact met ons op!

Lees meer

Arie van Bennekom

Agile grondlegger Arie van Bennekum

Projecten met een agile aanpak.

Lees meer
All posts