Tribe Talk

Tribe Talk: Optimaliseer waardecreatie met Value Stream Mapping

In onze vierde Tribe Talk op 22 juli gingen wij live vanaf het hembrugterrein in op onze ideeën over het doorbreken van silo’s en het optimaliseren van waarde met behulp van Value Stream Mapping.

Uiteindelijk bestaat het bestaansrecht van jouw organisatie maar uit één ding: waardecreatie voor de klant. Maar welke interne structuur gebruik je om dit te optimaliseren? Value Stream mapping helpt je de waardestromen in jouw organisatie te ontdekken.

Ten eerste vanuit het klantperspectief, namelijk door snelle levering van waardevolle producten. Ten tweede met focus op de interne processen – snellere levering door minimale wachttijden. We leggen je het onderliggende gedachtengoed uit, staan stil bij belangrijke randvoorwaarden en bespreken hoe je met deze inzichten de omslag kunt maken naar organisatie rondom waarde.

Onze tips voor het optimaliseren van waardecreatie:

  1. Begin je zoektocht naar waarde bij de behoefte van de klant. Op die manier leg je direct focus op hetgeen de primaire waarde gaat opleveren; het product of de oplossing. Omzet is een gevolg daarvan.
  2. Bouw en betrek het volledige ecosysteem – inclusief de klant – bij de zoektocht naar waarde. Alleen dan bundel je expertises en vind je de balans tussen ‘Desireability’, ‘Viability’ en ‘Feaseability’.
  3. Organiseer je organisatie niet haaks op de klantvraag, maar in het verlengde daarvan. De klant zit niet te wachten op een nieuw HR systeem of een betere Marketing Campagne. De klant ziet waarde in het geïntegreerde product van deze verschillende expertises.
  4. Wees bewust van en werk aan de belangrijkste randvoorwaarden om de organisatie rondom waarde te versoepelen: Lean Budgetting, Integrale doelstellingen (OKRs) en bonussen, Business & IT als partners (één organisatie).
  5. Begin je Value Stream Mapping bij de klantreis (waarde) en versnel daarna de processen in je eigen organisatie op basis van de reis van de oplossing (snelheid).

Kijk terug

  • Tribe Talk Value Stream Mapping

Tribe Talks

Schrijf je in voor de aankomende Tribe Talks en ontdek hoe je kunt denken en werken als een startup.

Tribe Talk

Tribe Talk: De kracht van Design Thinking en Lean Startup (met Wolters Kroes)

Voorkom dat je tijd, geld en energie verspilt aan producten en features waar niemand op zit te wachten.

Lees meer
Tribe Talk portfolio management

Tribe Talk: Snel nieuwe ideeën verkennen met lean portfolio management

Haal maximaal rendement uit je investeringen door scherpe keuzes te maken en snel te valideren

Lees meer
Tribe Talk Agile Leadership

Tribe Talk: Agile Leadership

Agile leidinggeven is dé manier die naadloos aansluit bij de toenemende innovatiesnelheid. Een de leider die klaar is voor de toekomst.

Lees meer
Alle events