hoe maak je bedrijven innovatiever?

Tijdens mijn studie viel het me al op dat sommige bedrijven heel ver zijn in het meenemen van technologische ontwikkelingen in de bedrijfsvoering, terwijl dat in mijn Marketing bachelor bijna niet aan bod kwam. Dit maakte mij nieuwsgierig: waarom adopteren sommige organisaties nieuwe ontwikkelingen snel, en andere veel langzamer?

Dit was voor mij de reden om een master ‘Digital Driven Business’ te doen. Daarin heb ik veel geleerd over innovatie en hoe je dat goed kunt inrichten binnen bedrijven. Het scrum master traineeship was een logische keuze daarna.

Video achtergrond

groei van bedrijf meemaken

Waarom ik voor tribers heb gekozen? Tijdens mijn stage – waarin ik onderzoek deed naar zelforganisatie – had ik al kennis gemaakt met tribers. Daar had ik meteen een goed gevoel bij. Het is een jong bedrijf met veel groeipotentie. Ik vind het heel interessant om daar vroeg in te stappen en die groei mee te maken.

Bovendien vind ik de kansen die je hier krijgt als starter fijn. Neem bijvoorbeeld het team bij mijn opdrachtgever dat ik begeleid om meer agile te worden. Het is mooi om dat zo vroeg in mijn carrière te doen. Naast het vertrouwen dat je krijgt, is er gelukkig ook een vangnet van andere tribers waar je altijd op terug kunt vallen. Ondanks al die verantwoordelijkheid voelt het daardoor toch veilig.

switchen van ‘leunen op theorie’ naar ‘ervaren in de praktijk’

Mijn grootste uitdaging tot nu toe? In het begin ging ik erg uit van de theorie. Ik had weinig werkervaring, dus de theorie was het enige waar ik op kon leunen. Al snel merkte ik dat ik vlieguren moest maken en dingen gewoon moest gaan ervaren. Dat was wel een lastige switch. Inmiddels heb ik geleerd om mijn rol meer pragmatisch aan te pakken, in plaats van alleen vanuit het boekje.

Natuurlijk is het ook goed om analytisch terug te kijken op wat er goed gaat en wat je tegenhoudt in je ontwikkeling. Maar de nadruk moet wel liggen op het ervaren en daar vervolgens van te leren. Juist door dingen te proberen krijg je innovatie.

team leren innoveren

Het mooie is dat ik dat nu ook toepas bij mijn opdracht. Mijn team heeft nog weinig ervaring met agile werken. Ze willen alles in één keer perfect hebben, maar zonder fouten maken leren we niet. Die mindset komt er nu ook steeds meer in bij het team.

Ik denk dat die pragmatische aanpak helpt om innovatiever te zijn. Door het niet eerst volledig uit te denken in een 5-jaren plan, kun je onderweg beter naar je klant luisteren en makkelijker bijsturen. Dat draagt bij aan innovatie en wendbaar zijn.

elke opdracht anders

Bij elke opdracht moet je weer een nieuwe invulling aan innovatie geven: agile werken is geen ‘One Size Fits All’. Dat maakt het traineeship juist zo interessant.