de houding van een agile leader

Als Triber ondersteun ik in mijn rol als Scrum Master mijn Agile Teams in hun ontwikkeling en maak ik graag de weg vrij voor het zorgeloos kunnen uitvoeren van hun dagelijkse werkzaamheden. Vaak wordt deze rol gezien als die van team lead die het team de weg leidt naar succes. Echter geloof ik er vooral in dat het team zichzelf leidt naar het succes en dat ik daar als Scrum Master vooral in ondersteun: in mijn ogen de perfecte houding van een Agile Leader.

Het tonen van Agile Leadership draait voortaan vooral om het faciliteren van de juiste gereedschappen, het geven van vertrouwen en het bieden van ruimte, ofwel: kunnen loslaten. Drie zaken die niet vanzelfsprekend zijn en zeker niet makkelijk. De juiste gereedschappen zijn vaak wel grotendeels voorhanden, echter de andere twee zaken zijn een stuk moeilijker te bewerkstelligen.

Als het gaat om vertrouwen en loslaten, gaat het namelijk ook om het verliezen van een bepaalde controle en macht. Dit betekent het werken volgens een compleet andere mindset dan dat de meeste leiders in onze organisaties al jaren zijn gewend, en betekent ook vooral het gunnen van tijd voor deze verandering waarbij het belangrijk is dat we onze leiders helpen om te wennen aan deze nieuwe manier van werken.

Zelf heb ik dit mogen ervaren bij één van mijn opdrachtgevers, waarbij de Agile mindset zeker al was geactiveerd in de teams zelf, maar waarbij het tactisch en strategisch management nog een duwtje in de goede richting nodig had. Door verbinding te zoeken en het gesprek aan te gaan op basis van een gelijkwaardige samenwerking is het uiteindelijk gelukt om samen een gedeelde mindset te activeren waarbij de teams de ruimte hebben gekregen om zelf aan het stuur te zitten en uiteindelijk een geweldig resultaat hebben neergezet.

Om dit voor elkaar te krijgen is het van belang de verbinding te zoeken tussen onze teams en onze leiders en om in onze samenwerking verbonden te blijven. Als Scrum Master heb je daarin de cruciale rol van verbinder en initiële spreekbuis van je team.

Meer weten over hoe je dit het beste kunt aanpakken? Neem eens contact met ons op!