agile draait niet om de rituelen. Het gaat om de mindset.

Welke waarden en principes hanteer je als team? En hoe werk je samen? Als je samen goed de basis legt, kunnen de rituelen daar handen en voeten aan geven. Waar begin je?

Het Manifesto voor Agile Software Ontwikkeling is inmiddels 22 jaar oud. De meeste IT-organisaties hebben hun eerste transities naar Agile softwareontwikkeling doorgemaakt. Het internet staat er inmiddels vol mee en er is een scala aan frameworks, modellen en visies bijgekomen. Niet voor niets ontstaan er tegenklanken dat Agile overleden is aan haar eigen succes.

vier waardes en twaalf principes

Als je terug gaat naar de wortels van het Agile Manifesto, zie je dat het niet meer is dan vier waardes met twaalf onderliggende principes om aan te tonen dat er betere manieren zijn om software te ontwikkelen dan destijds bekend was. In de essentie gaat Agile om mensen en de interactie tussen mensen. Het doel is werkende software waar de gebruiker waarde aan hecht. Om dit te stimuleren worden vaak de Scrum-rituelen geïntroduceerd, maar dit is slechts het startpunt.

Hoe Agile ben je als je met het team om 9 uur in een kring gaat staan om drie vragen te beantwoorden? Of door de muren vol te hangen met Kanban-borden en post-its? We zien ook regelmatig dat er wel een retrospective gehouden wordt, maar er geen acties komen om het team daadwerkelijk effectiever te maken. Uiteindelijk draait het om de mindset binnen het team. Agile is veel meer een cultuurverandering dan een implementatie van rituelen.

agile doorleven

Door rituelen te volgen ben je nog geen onderdeel van een cultuur. Daarvoor moet je ook de onderliggende waardes en principes doorleven. Denk aan een vakantie in een ver land. Stel, je doet daar aan allerlei rituelen mee. Dan heb je nog geen flauw benul waarom je op dat moment die dingen doet. Zo geldt het ook voor teams; als niet duidelijk is waarom bepaalde rituelen plaatsvinden en vanuit welke principes het team zou moeten handelen, zal de ingeslagen Agile-transitie niet per se het gewenste effect hebben.

Een optimaal draaiend team heeft een goede fundering nodig. Rituelen komen voort uit een bepaalde overtuiging, geloof en beleving. Dat vormt een cultuur en verbindt mensen met elkaar. Als je echter alleen de rituelen aanleert, zal je nooit onderdeel worden van de cultuur.

fundering bouwen

Om in korte tijd een fundering te zetten voor je team, kun je de Shared Values Workshop inzetten. Door deze workshop laat je het team zelf nadenken over hoe ze willen samenwerken. De uitkomsten worden daarmee door iedereen doorleeft. Ontdek hoe je dit in 7 stappen kunt doen met het team.

De uitkomsten kun je vervolgens visueel maken en aan de muur hangen zodat het voor het team transparant is welke afspraken ze met elkaar hebben gemaakt. Je zal zien dat het team elkaar gaat aanspreken en het gedrag zal aanpassen op basis van de teamwaardes. Zo ga je samen steeds meer de Agile-mindset doorleven. Agile is geen ritueel, maar hoort in het DNA van je team.