de behoefte om inzicht te krijgen in agile volwassenheid

Bij onze klanten zien we geregeld de behoefte vanuit management om inzicht te hebben in de agile volwassenheid van de teams. Om deze inzichten te verkrijgen worden vaak modellen gebruikt. Maar hoe kies je de juiste?

En hoe zorg je ervoor dat het teams verder helpt in hun agile ontwikkeling? In mijn blog neem ik jullie mee in de verschillende modellen én geef ik je do’s en don’ts waar op te letten in de toepassing.

talrijke modellen

In de praktijk worden er verschillende modellen gebruikt om agile ‘volwassenheid’ van teams te meten, velen zijn ontstaan vanuit het Agile Scaling framework. Voorbeelden hiervan zijn SAFe, Health Radar, Atlassian Health check of Gartner. Ook ontwikkelen bedrijven geregeld eigen modellen, een mooi voorbeeld hiervan is de Squad Check van Spotify.

Vanuit tribers hebben we tevens op basis van onze ervaringen bij de klant een ‘Team Selfie’ ontwikkeld. Zo deden we een inventarisatie van de meest voorkomende uitdagingen tijdens agile transities bij onze klanten. Ook onderzochten we waar teams uitdagingen ervoeren. De uitkomsten hiervan hebben we gebundeld en op basis hiervan ontwikkelden we onze eigen Team selfie. Dit zetten we in om teams inzicht te geven in hun groeimogelijkheden.

Al met al zijn er aan tools en modellen geen tekort, maar hoe zorg je ervoor dat de toepassing ervan optimaal bijdraagt aan het kickstarten van je team?

do’s

  1. Een model kiezen dat goed bij de organisatie past.
  2. De teams de meerwaarde ervan laten inzien; een kans om nóg beter te worden als team. Zo niet, dan zul je weerstand ervaren voordat je begonnen bent.
  3. Kijk naar een model dat gemakkelijk uit te voeren is. Hierdoor wordt de investering voor teams kleiner en zal het model sneller worden geadopteerd.
  4. Volg de verbeterpunten op en zorg dat er echt wat mee wordt gedaan. Gebeurt dit niet, dan is het zonde van de tijd geweest en zullen de teams een volgende keer waarschijnlijk niet mee willen werken aan jouw model.
  5. Maak er een fun en energieke workshop van!

don’ts

  1. Modellen gaan gebruiken als doel op zich, in plaats van als middel.
  2. Teams op basis van resultaten met elkaar gaan vergelijken. Elk team heeft zijn eigen dynamiek, cultuur en werkwijze welke je niet gemakkelijk met elkaar kunt vergelijken. Het is dan ook niet logisch om over teams een algehele volwassenheid vast te stellen.
  3. In de resultaten verschillende niveaus gebruiken. Wanneer je je team bestempelt als niveau 1 op het gebied van stakeholder management, kan dit redelijk demotiverend werken. Zoek een model dat enkel inzichten geeft, zonder waardeoordeel.

Naast te benadrukken wat teams beter kunnen doen, is het altijd raadzaam om geregeld stil te staan bij de eigenschappen die jouw team al sterk maakt. Dit is een kans om deze punten nóg sterker te ontwikkelen, zodat het team steeds daadkrachtiger wordt in de dingen die ze al goed doen.

Wil je meer weten of een keer sparren over hoe je een Agile maturity model kunt kiezen die in het team’s voordeel werkt? Neem dan contact met me op.