teams helpen om beter met elkaar samen te werken staat bij mij op nummer 1.

Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in hoe mensen met elkaar communiceren. Hoe doe je dat binnen een organisatie, hoe werkt de teamdynamiek? Dat is complex en tegelijkertijd interessant. Ik vind het superleuk om teams te helpen zich te ontwikkelen.

Ik heb ook naar andere traineeships gekeken, maar daarbij twijfelde ik over de inhoud en de aanpak. Bij tribers had ik die klik wel. Eerlijk gezegd had ik nog nooit eerder van de term ‘scrum master’ gehoord, dus daar moest ik me wel in verdiepen. Zodra ik dat deed, wist ik dat dit een goede rol voor mij was. En zeker bij tribers, door de nadruk op het verbinden van teams en mensen.

Video achtergrond

in de praktijk brengen van de agile theorie

Wat mij het meest verrast heeft? Dat het in de praktijk brengen van de agile theorie zo lastig is. Ik heb eerst scrum geleerd volgens de theorie, dat leek redelijk eenvoudig. Maar zodra je het in de praktijk gaat brengen, kom je dingen tegen die ik niet had verwacht.

Daardoor leer ik wel heel veel. Bij scrum zijn er bijvoorbeeld allerlei rituelen. Ik dacht dat je die wel in één keer kon invoeren, maar dat moet je in de praktijk veel meer opbouwen. Uiteindelijk moet het team het werk doen, dus als scrum master kun je wel willen dat het team het meteen oppakt, maar ik ben erachter gekomen dat dat niet zo werkt. Ook verschilt ieder team daar weer in, waardoor elk team een eigen aanpak nodig heeft. Dat vind ik ook wel leuk, anders wordt het misschien saai. Het vergt van een scrum master dat je echt moet luisteren naar je team en waar hun behoeftes liggen, je kunt niet gewoon het boekje volgen. Dat maakt het werk interessant.

steeds steviger in je schoenen staan

De tijd vliegt voorbij. Dat komt ook doordat je erg bezig met je eigen ontwikkeling. Als beginnend scrum master moet je nog ervaring opdoen en zelfvertrouwen kweken. Daar krijgen we wel heel veel begeleiding in. Bij tribers heb ik een coach en vanuit mijn opdrachtgever word ik ook goed begeleid. Dat geeft een veilig net om je te ontwikkelen, waardoor je steviger in je schoenen komt te staan.

De sfeer bij tribers helpt daar ook in mee. Het voelt heel vertrouwd en iedereen staat voor je klaar om je te begeleiden in je reis. Ik heb hier nooit het gevoel dat ik een nummertje ben. Daardoor voel ik me heel betrokken

als scrum master mensen beter met elkaar laten samenwerken

Of ik anderen het traineeship zou aanraden? Zeker. Vooral als je interesse in mensen hebt. Het doel van de rol als scrum master is om mensen beter met elkaar te laten samenwerken, dus die soft skills moet je leuk vinden. Dan is dit een hele fijne rol.