een traineeship kan altijd

Het is een misverstand om te denken dat je alleen een traineeship kunt doen als je net bent afgestudeerd. Ik ben zelf niet meteen na mijn studie, Strategic Management, met het traineeship begonnen. Ik heb eerst ander werk gedaan. Na mijn studie was ik nog niet klaar voor een ‘echte’ baan. Ik vond het fijn om eerst even iets volwassener te worden.

Video achtergrond

steile leercurve in inhoudelijke en persoonlijke ontwikkeling

Wat ik allemaal bij tribers heb geleerd? Zo ontzettend veel! Sowieso zijn de trainingen die je als trainee volgt erg goed opgezet. Soms leer je daarin theorie, bijvoorbeeld over Design thinking en het Agile gedachtengoed. In andere trainingen leer je meer praktische skills, zoals zakelijk tekenen en het faciliteren van meetings en workshops.

Uniek aan dit traineeship is de focus op persoonlijke ontwikkeling. Bij tribers worden er veel momenten ingebouwd om eerlijke en opbouwende feedback te geven en ontvangen. Daar leer je super veel van! Vroeger vond ik het moeilijk om feedback te vragen, maar nu vraag ik standaard na elke meeting die ik faciliteer wat het team ervan vond.

niet anders voor doen dan ik ben

Wat ik het prettigst vind aan de sfeer bij tribers? Dat ik me niet anders voor hoef te doen dan ik ben. Vanaf het eerste moment op de selectiedag was de sfeer goed: heel persoonlijk en met oprechte interesse. Er is aandacht voor ieder individu. Het is lekker informeel en iedereen is altijd bereid om te helpen. Dat geeft ruimte om je eigen verantwoordelijkheid te nemen, waarbij je wel altijd een vangnet hebt. Zo heb ik laatst een dashboard opgezet voor het team, zodat zij cijfers kunnen inzien. Hierbij werd ik goed begeleid door een ervaren triber.

motiveren en innoveren

Mijn opdracht als Scrum Master bevalt me goed. Het bedrijf groeit supersnel en wilt innoveren. Dit brengt interessante uitdagingen met zich mee. Er is nu bijvoorbeeld veel werk. Hoe zorg je er dan voor dat het team gefocust blijft? In mijn rol ben ik veel aan het faciliteren, zodat we gezamenlijk beter ons doel kunnen bereiken. Dat vraagt om het neerzetten van een goede sfeer, waarin iedereen op zijn of haar gemak is en zich gehoord voelt. Zo organiseer ik met het hele team 1-op-1 gesprekken over onderwerpen zoals ‘wat vind jij leuk?’ en ‘hoe zou je daar meer mee kunnen doen?’.

vertrouwen vanuit mijn opdrachtgever

Waar ik het meest trots op ben? Dat zijn twee momenten. Het eerste moment is dat na 3 weken op mijn opdracht één van de developers uit mijn team zei ‘ik heb al zoveel scrum masters gehad, maar jij doet het echt goed’. En het tweede moment is dat ik er een extra team bij kreeg dat nog helemaal opgezet moest worden. Ik vind het een eer dat ze mij het vertrouwen geven. Dat betekent dat mijn opdrachtgever ook écht ziet dat mijn verbeterde skills nu goed van pas komen.