wat kun je verwachten?

Een week als tribers trainee is nooit hetzelfde. Als Scrum Master is het onze taak om te bepalen wat onze teams op dat moment nodig hebben en wat daarin prioriteit heeft. In dit artikel lees je wat je als trainee kunt verwachten.

Een week als tribers trainee is nooit hetzelfde. Als Scrum Master is het onze taak om te bepalen wat onze teams op dat moment nodig hebben en wat daarin prioriteiten heeft. Hieronder geven we een kijkje in een het leven van de trainees.

een week uit de agenda van Masja

Masja begint de dag met een blik in haar agenda. Ze organiseert vandaag een workshop over “rollen en verantwoordelijkheden”. Ze heeft de sessie goed voorbereid en kijkt ernaar uit om al haar teamleden te kunnen inspireren. Meestal beginnen de dagen voor het team met de Daily. Hierin bespreekt iedereen kort wat hij/zij die dag gaat doen en biedt het je de mogelijkheid om een en ander af te stemmen met het team

Agenda

Niels is trots als hij ziet dat zijn team een plan heeft en samen overleggen zij hoe ze een tegenslag kunnen oplossen. Soms is het voldoende om de juiste vraag te stellen om met het team iets voor elkaar te krijgen. Als Scrum Master bewaakt en beschermt hij de prestaties van het team.

veel vrijheid om te proberen

Bij Masja verloopt de Daily de laatste tijd minder soepel. Daarom bedenkt ze een experiment om te onderzoeken hoe dat komt. De vrijheid die ze als Scrum Master krijgt om dingen te proberen geeft haar veel energie. Alles waar de trainees tijdens hun opdracht tegenaan lopen bespreken ze met hun coach. Samen zoeken ze naar de beste manier om met lastige situaties om te gaan. Maar ze focussen ook op de persoonlijke doelen van de trainee. Tijdens het traineeship zoeken de trainees met elkaar en met hun coach antwoord op de vragen “wie ben ik?”, “wat kan ik?, en “wat wil ik?”.

evalueren tijdens de retrospective

Net zoals Masja, vind ook Luca de vrijheid in haar werk erg belangrijk. Ze experimenteert bijvoorbeeld met creatieve vormen voor de retrospective. Tijdens een retrospective, ook wel ‘Retro’ genoemd, kijkt het team terug naar de eigen prestaties en wordt er gekeken naar eventuele verbeterpunten. De retro is haar favoriete moment van de week omdat ze hier ‘all-in kan gaan’. Het is een waardevolle sessie voor het team. Je komt uit de waan van de dag en geeft het team de tijd om te reflecteren. Na reflecteren is het tijd om vooruit te kijken.

Tijdens de Sprint Planning wordt het plan voor de komende sprint gemaakt. Niels wordt er blij van als er een mooi plan is en alle neuzen dezelfde kant op staan na de Sprint planning. Dan kan je er met het hele team voor gaan.

De week eindigt met de tribers update, waar alles wat binnen tribers speelt met het hele team wordt besproken. We vinden het belangrijk dat we van elkaar weten waar we staan en wie eventueel hulp nodig heeft. En dan? Dan proosten we met z’n allen op weer een mooie week.