Traineeship versus normale baan

5 punten waar je als Software Developer op moet letten voordat je ergens gaat werken

Net afgestudeerd – of aan het afstuderen – als software developer? Dan sta je nu voor een mooie maar ook grote keuze: waar wil jij gaan starten met jouw loopbaan? Wil je eerst ergens een traineeship gaan doen, of meteen in dienst? En bij welk bedrijf dan? Er komt veel op je af nu. Maar je bent natuurlijk niet de eerste die hiermee worstelt. Tijd om wat tips uit de praktijk te delen. 

1. Waar word ik gelukkig van?

Je gaat waarschijnlijk 40 jaar werken – dus dan kun je maar beter iets doen waar je energie van krijgt in plaats van iets doen wat je energie kost! Klinkt logisch, toch zien we nog best vaak dat mensen dit stukje even vergeten. Zonde, want werken vanuit passie is zoveel leuker én blijft langer interessant. Werp maar eens een blik op de Meet je coach– pagina, daar zie je wat het je met iemand doet als hij plezier in zijn werk heeft. 

2. Kies ik voor een traineeship of ga ik meteen in dienst?

Weeg hierbij de voor- en nadelen goed af. Waar kun je echt op rekenen? In de praktijk zien we vaak dat de bedrijven zelf geen tijd hebben om jou als beginnende professional echt op te leiden en verder te brengen met de eerste stap in je carrière – veel starters worden ‘alleen’ gelaten. 

Dit zagen we zo vaak gebeuren, dat het reden was om ons Software Developer Traineeship te starten. We willen jou helpen om als schoolverlater goed terecht te komen bij een corporate, want dat is niet zo eenvoudig. 

In het Software Development traineeship heb je meteen een groepje met gelijkgestemden, een veilige haven waar je altijd op terug kan vallen. Ook krijg je de ruimte om uit te vinden waar jouw kracht zit en waar je gelukkig van wordt.

3. Direct van start bij een toonaangevende organisatie

Als sollicitant wil je zekerheid. Je wilt weten bij welk type bedrijf je terechtkomt als je ergens als trainee of consultant start. En liefst nog wil je weten bij welk bedrijf precies. 

Zo is bij ons traineeship bijvoorbeeld de opdrachtgever voor deze lichting Software Development Trainees al duidelijk: Robeco. De opdracht ligt al klaar! Robeco heeft zich gecommitteerd aan ons programma en wil samen met ons een succes maken van jouw carrière. Uiteindelijk is dat voor iedereen goed. 

Weten waar je aan de slag gaat is belangrijk, juist omdat gelukkig zijn in je werk veel te maken heeft met het DNA van het bedrijf waar je terecht komt. Zowel Tribers als Robeco hebben elk een eigen cultuur en werkomgeving. Bij de Tribers vind je bijvoorbeeld ruimte voor je ontwikkeling en een fijne sfeer met veel andere trainees. Terwijl je bij Robeco de kans krijgt om met de laatste tools te werken en impact te maken op het gebied van sustainability. 

4. Hoe ziet het selectieproces eruit?

Het selectieproces is eigenlijk een wat bijzondere naam hiervoor. Tenslotte gaat het niet alleen om het selecteren van de juiste kandidaat door de werkgever, maar ook om het maken van een goede keuze vanuit jouw kant. Het draait om elkaar leren kennen, van beide kanten.

In het meest ideale selectieproces zitten dan ook een aantal stappen. Bij voorkeur zit er ook een assessment in. En een moment met de opdrachtgever als je kiest voor een traineeship. Neem bijvoorbeeld ons proces, daar zitten volop momenten in om elkaar goed te leren kennen, voordat je de knoop doorhakt:

Selectieproces Tribers traineeship

5. Werken met de nieuwste tools

Als software developer in hart en nieren is er gewoon niets leuker dan werken met de nieuwste tools. Zorg dus dat je kiest voor een omgeving waar je met nieuwste tools werkt. Waar je aan de slag kan met .NET Core, Azure en Kubernetes. En de geheimen van Infrastructure as Code ontdekt. Zo tof als je daar echt met je handen aan mag zitten. Nou ja, in het geval van Infrastructure as Code komen er natuurlijk weinig handen aan te pas .

En let wel op: de wereld en de IT veranderen zo snel, dat je de rest van je leven zal moeten blijven leren. Kies dus voor een organisatie die jou daar ook daadwerkelijk bij helpt. Wij kunnen je helpen bij de eerste stappen, zorg jij ervoor dat het daarna goed met je blijft gaan?

Voorkom een valse start

Er zijn nog veel meer punten waar we het over kunnen hebben. Dus stuur me een appje of mailtje en we hebben het erover. Want dat ene startmoment? Dat kun je maar beter zonder valse start doen!

Waarom trekken Tribers en Robeco eigenlijk samen op?

We zien een tekort aan slimme, leuke mensen op de markt en tegelijkertijd een tekort aan tijd om die mensen goed te begeleiden. Met dit Traineeship willen we de brug slaan tussen jong talent en de corporate wereld. Corporates zijn eigenlijk helemaal niet gemaakt om dit soort programma’s te draaien: dat vraagt om tijd en specialisme wat beter extern ingekocht kan worden. 

In dit Software Development TraineeshipTraineeship combineren we de ervaring van Tribers met dit soort traineeprogramma’s met de kansen die een corporate biedt. Daarbij starten we niet individueel, maar met 6 trainees tegelijk. Zodat we samen nog meer impact maken. 

Werken bij Robeco

Scrum Master Traineeship Tribers

Lanceer je carrière met het Software Development traineeship

Wil jij toffe dingen in de cloud doen? Met .NET Core, Azure en Kubernetes? En direct bij een grote organisatie? Dat kan! Bij ons krijg je de kans om DevOps op Champions League-niveau te doen. Je krijgt ijzersterke inhoudelijke begeleiding van experts die het vak van Cloud Software development écht verstaan. Deze on-the-job training combineer je met meer dan 40 workshops en trainingen. Zodat jouw carrière als een raket van start gaat.

Gorden Blom

Zeker weten of dit traineeship bij je past?

Traineeship of niet? Kiezen is lastig. Ik stem graag je verwachtingen of wensen af, zodat je precies weet of het traineeship bij je past. Ook als blijkt dat een traineeship niet bij je blijkt te passen ;)