stap 1: ideate – alle ideeën zijn welkom

De eerste stap in de innovatiefunnel is ideeën genereren. Hierbij is het belangrijk om met een open en creatieve mindset te werken en alle ideeën welkom te heten. Dit kan bijvoorbeeld door middel van brainstormsessies met het team of het organiseren van een ideeën box. Het doel van deze fase is om zoveel mogelijk ideeën te verzamelen, zonder hierbij te oordelen over de kwaliteit of haalbaarheid ervan.

stap 2: problem fit – welk probleem lossen we op?

Na het genereren van ideeën is het tijd om te kijken welk probleem deze ideeën oplossen. Het doel van deze fase is om te onderzoeken of er daadwerkelijk vraag is naar het oplossen van dit probleem. Hierbij is het belangrijk om jezelf af te vragen: welk probleem lossen we op? Voor wie is dit probleem relevant? En hoe groot is de potentiële markt? In deze fase onderzoek je of het probleem groot genoeg is om ervoor te betalen. Dit kan door middel van slimme experimenten, waarbij je met een minimale investering de belangrijkste aannames test. Hierbij kan het gaan om het peilen van de interesse van potentiële klanten, maar ook om het testen van het product zelf. Bijvoorbeeld door het uitvoeren van een prototype test. Als er geen markt voor het product of de dienst is, heeft het weinig zin om verder te gaan.

stap 3: problem solution fit – welke oplossingen werken het beste?

In de derde stap van de innovatiefunnel, problem solution fit, is het tijd om te kijken naar de beste oplossingen voor het probleem dat je hebt geïdentificeerd. In deze fase ga je op zoek naar een oplossing voor het probleem. Dit kan door middel van brainstormsessies, waarbij je op zoek gaat naar de best passende oplossing voor het probleem. Het is hierbij belangrijk om niet te blijven hangen in het idee, maar ook te kijken naar andere oplossingen die mogelijk beter zijn. Het ontwikkelen van prototypen en een minimum viable product (MVP) kan een helpen in deze fase, om te kijken of de oplossing ook echt werkt in de praktijk. Hierbij is het belangrijk om te experimenteren met verschillende oplossingen en te onderzoeken welke het beste werkt.

stap 4: market fit – hebben we een winstgevend verdienmodel?

In de vierde stap, market fit, ga je onderzoeken of er daadwerkelijk vraag is naar het product dat je hebt ontwikkeld. Als de oplossing gevonden is, is het tijd om naar het business model canvas te kijken. Hierbij gaat het om de invulling van de klantsegmenten, de waardepropositie, kanalen, klantrelaties, inkomstenstromen, key resources, key activities en key partnerships. Dit geeft een compleet beeld van het product of dienst en hoe dit zich verhoudt tot de markt.

stap 5: scale – groei en ontwikkeling

Tot slot is het tijd om te groeien en ontwikkelen. In de laatste fase van de innovatiefunnel, scale, ga je het product opschalen en verder uitbreiden. Hierbij is het belangrijk om te blijven leren en experimenteren, en het product steeds verder te verbeteren.

Als je de innovatiefunnel doorloopt, heb je uiteindelijk een idee dat klaar is om op de markt te worden gebracht en opgeschaald kan worden. Maar het is belangrijk om te onthouden dat innovatie nooit stopt. Het blijft een doorlopend proces waarbij je moet blijven luisteren naar feedback van klanten en blijven innoveren om te blijven groeien.

begin met uitwerken

Begin met het uitwerken van je ideeën, experimenteer en verbeter. Doorloop de stappen van de innovatiefunnel en wie weet creëer je wel de volgende grote disruptor in jouw markt.