een digitaal schouderklopje

Door de verlengde lockdown ontbreekt bij steeds meer teams de frisse energie. Waar je gewoonlijk een praatje maakte met je collega bij het koffieapparaat, is sociale interactie door het thuis werken steeds moeilijker geworden. Dat ene schouderklopje van je collega lijkt wel verdwenen en een ijzersterk teammoraal wordt een uitdaging.

Elke dag, elke sprint en elk jaar kijken we terug op wat er goed gaat en vooral wat er beter kan. Waar wil je in groeien, hoe wil je ontwikkelen, wat moet er beter in het team? Kortom er moet een hoop. We vergeten weleens dat dingen ook gewoon goed gaan. Dat we de mensen met wie we werken enorm waarderen. We doen gave dingen, maken klanten blij en hebben plezier met elkaar. Tegenwoordig schieten we van Teams meeting naar Teams meeting door de volgende pop-up met ‘deelnemen’ aan te klikken. Door de drukte verdwijnt het digitale schouderklopje ongemerkt steeds meer naar de achtergrond. Dat moet anders!

Om de onderlinge verbinding te versterken heb ik laatst met een aantal teams stilgestaan bij wat we in elkaar waarderen. Dus geen verbeterpunten, maar een regen aan opstekers, complimenten en schouderklopjes.

wat is een complimentendouche?

De complimentendouche, ook wel de appreciation shower, is een teambuilding activiteit waarmee je positieve feedback binnen je team stimuleert. Het is een mooie manier om de teammoraal en de onderlinge verbinding te versterken. Zet de complimentendouche in tijdens je retrospective of als motiverende start van een teamdag. Heb je regelmatig een ochtendmeeting of een stand-up met je collega’s? Begin of eindig de week dan eens met deze teambuilding activiteit. Frisse energie en motivatie gegarandeerd!

Complimentendouche

in 5 stappen naar een succesvolle complimentendouche

Overspoeld worden met complimenten; zo nu en dan hebben we er allemaal wel eens behoefte aan, toch? Een goede voorbereiding voor deze groepsactiviteit is noodzakelijk. Het regent namelijk niet zomaar complimenten. Volg deze 5 stappen voor een succesvolle complimentendouche:

  1. Organiseer een online meeting;
  2. Vertel het team wat het doel is van de sessie en waarom je dit organiseert;
  3. Vraag iedereen iets positiefs op te schrijven over elke deelnemer (ga uit van 1 minuut per deelnemer); – Ik waardeer je omdat… – Ik vind het fantastisch dat je in mijn team zit omdat…
  4. Zet nu een voor een de deelnemers in de schijnwerper met behulp van de Spotlight functie. Tip: gebruik bijvoorbeeld een online name picker zodat het elke keer een verassing is wie de volgende is in de spotlight. Dat maakt het net wat spannender en leuker;
  5. Iedereen leest voor wat hij heeft opgeschreven over de persoon in de Spotlight.

Het zal in het begin even ongemakkelijk voelen, maar je zult elke deelnemer zien opbloeien en het vertrouwen zal zichtbaar toenemen.

Team Spotlight

De complimentendouche is een speelse manier om elk lid eens goed in de schijnwerper te zetten. Er is maar één regel: spreek uit waarom je de collega in de schijnwerper zo waardeert. Niets meer en niets minder. Een super mooie manier om de teammoraal een boost te geven en de onderlinge persoonlijke verbinding te versterken. Natuurlijk voelt het ongemakkelijk om van 15 collega’s achter elkaar een compliment te krijgen maar geloof ons, het is enorm krachtig. Kortom: een leuke online retrospective om met je team te doen.

Er zijn geen regels over het soort feedback dat je wilt geven. Het kan gaan over vaardigheden, gedrag of eigenschappen. Alles is goed, zolang het maar positief is.

tips voor een complimentendouche

  1. Let op de tijd, anders is de volgende meeting al begonnen. Wij waren 3 uur verder zonder pauze;
  2. Laat deelnemers achteraf hun input nog even delen of zet alles bijvoorbeeld op een kaartje en stuur het nog eens op;
  3. Combineer de complimentendouche met een communicatietraining voor een leuke afwisseling;
  4. Plan je regelmatig een online restrospective via teams? Sluit het af met deze positieve teambuilding activiteit.

agile team selfie

Zit je binnenkort samen met je team voor een complimentendouche, een communicatietraining of een workshop? Gebruik die kans om met zijn allen eerlijk naar de huidige situatie in de organisatie te kijken. Doe onze gratis Agile Team Selfie en ontdek hoe agile jouw team is! Als bonus ontvang jij een gratis Tribers bierpakket. Reden genoeg om alvast een volgend teamuitje te plannen.