samen tegen eenzaamheid met Stichting Oma's Soep

Anne

Anne Wessels

Innovatie Coach bij KLM

Oma's soep

Eind 2023 mochten we als Tribers bijdragen aan de strijd van Stichting Oma's Soep tegen eenzaamheid door middel van een design sprint. De sprint was specifiek gericht op het aanpakken van emotionele eenzaamheid onder ouderen. Dit is wat Julot van Stichting Oma's Soep tegen Eenzaamheid zei over onze samenwerking.

"De samenwerking met het Tribers team was ongelooflijk aangenaam. Ze werkten op een gestructureerde manier, beginnend met een brede oriëntatie die uiteindelijk vertaald werd naar een specifieke hulpvraag van ons. Terwijl ze continu het grotere geheel in gedachten hielden en rekening hielden met praktische haalbaarheid en onze specifieke wensen, brainstormden ze uitvoerig, wat ons perspectief verbreedde. Ongelooflijk waardevol!"

Hieronder lees je per fase hoe we aan de slag zijn gegaan.

empathize: de gebruiker begrijpen

Tijdens de empathize fase dompelden we ons onder in de achterliggende behoefte van de gebruiker. Dit deden we door interviews en het verkennen van beschikbare data. Aan het einde van deze fase hadden we een begrip van wat de gebruiker denkt, doet, zegt en voelt. En waarom de gebruiker zo reageert. Een praktische tip is om je interviews goed voor te bereiden, zodat je niet vergeet die ene vraag te stellen als je je gebruiker spreekt.

define: inzichten mappen

Alle informatie is binnen, nu is het zaak om de belangrijkste onderdelen uit die berg van informatie te halen. Wij maakten een map van de belangrijkste stappen van de klantreis en categoriseerden daarop alle inzichten en data. We vonden het volgende doel: over twee jaar heeft Stichting Oma's Soep tegen Eenzaamheid per stad een netwerk opgebouwd van toegewijde vrijwilligers die een langdurige, structurele band hebben opgebouwd met een of meerdere ouderen.

En de belangrijkste vragen die we moesten oplossen om dat doel te bereiken: 

  • Kunnen we een eerlijke en wederkerige connectie creëren tussen ouderen en vrijwilligers, zodat vrijwilligers ook baat hebben bij de relatie?
  • Kunnen we zorgen dat de band gestructureerd wordt, gezien de beperkte tijd die vrijwilligers beschikbaar hebben?
  • Kunnen we waardevolle matches maken tussen vrijwilligers en ouderen?

ideate: creatieve oplossingen bedenken

Met een duidelijke focus gingen we verder naar de brainstorm fase. Deze fase draait helemaal om creativiteit. Eerst zochten we inspiratie door te onderzoeken hoe vergelijkbare problemen bij andere organisaties worden aangepakt en hoe deze zijn opgelost. Daarna bedachten we individueel zoveel mogelijk oplossingen waarvan we samen het idee kiezen dat het meest bijdraagt aan het lange termijn doel en de sprint vragen. Dit idee werken we uit in een storyboard, zodat we allemaal precies weten wat het idee inhoudt.

prototype: de oplossing tot leven brengen

In slechts één dag brachten we onze oplossing tot leven. Het liefst werk je het tot in de puntjes uit, maar de tijdsdruk dwingt je om keuzes te maken.

Wij hielpen het team door twee cruciale vragen te stellen:

  • Welke concepten uit het idee zijn het belangrijkst om ons doel te bereiken?
  • Hoe kunnen we die op de makkelijkste manier bouwen of nabootsen?

Hieruit kwam een geprioriteerde backlog. Het resultaat? Realistische mock-ups van de belangrijkste schermen waarmee we handmatig de ervaring voor de vrijwilliger nabootsten. Vergeet ook niet de test en de testpersonen voor te bereiden. Denk aan het versturen van uitnodigingen aan testpersonen, opstellen van interview vragen en bepalen wat de rolverdeling is tijdens de testen.

test: testen en leren

Het moment van de waarheid was aangebroken: de oplossing werd de wereld ingestuurd. Wat je wilt bereiken tijdens deze fase is het verkrijgen van eerlijke feedback. Dit is een uitdaging, want je bent natuurlijk zelf helemaal verliefd op je eigen idee.

We stuurden testpersonen een link naar de schermen om hun reacties te observeren en inzichten te verzamelen, zonder dat we hen onbedoeld beïnvloedden. We categoriseerden de inzichten per concept dat we in de fase hiervoor hadden bepaald. Na de test hadden we het eerste bewijs dat het aanbieden van vaste pakketten zorgt voor een structurelere band tussen vrijwilligers en de ouderen.

maak complexe uitdagingen weer simpel

In slechts vijf dagen transformeerden we een complexe uitdaging naar een concrete oplossing. De komende periode wordt de oplossing getest, dus blijf de website van Stichting Oma's Soep tegen Eenzaamheid in de gaten houden.

ook van start met een design sprint?

Met onze design sprint zijn we in staat om snel en effectief complexe uitdagingen aan te pakken en oplossingen te leveren die echt een verschil maken. We gaan graag samen aan de slag.

wij brengen en creëren aanjagers van innovatie

ik wil mijn teams effectiever maken

Onze Scrum Masters zorgen ervoor dat teams effectief samenwerken aan één duidelijk doel.

bekijk onze aanpak

ik wil mijn organisatie effectiever maken

Onze Agile Coaches helpen om de werkwijze van jouw organisatie te optimaliseren.

bekijk onze aanpak

ik wil mijn innovatiekracht versterken

Onze Innovatie Coaches helpen bedrijven om hun innovatiekracht te versterken en te waarborgen, zelfs tijdens periodes van snelle groei.

bekijk onze aanpak

ontdek hoe tribers jouw teams effectiever laten werken

Plan een gesprek in om verder te praten of stuur mij direct een berichtje via onderstaand nummer.

Tribers