Anke bezorgt innovatiepakket aan PostNL

Anke

Anke Hennink

Agile Coach bij ABN AMRO

Innovatie bij postnl
Video achtergrond

Een van de doelen van de scrum masters is om de teams naar een high-performing volwassen team te ontwikkelen. Astrid Aaftink, Agile Standards Expert bij PostNL: “Het einddoel is niet het hebben van scrum masters, maar van teams die sneller, efficiënter, multidisciplinair en klantgericht zijn.”

PostNL kiest hierbij voor jonge, enthousiaste scrum masters die aan het begin van hun carrière staan. Astrid: “Het is een bewuste keuze om met jonge mensen te werken. We hebben te maken met een schaarse arbeidsmarkt en willen mensen opleiden. Met dit concept ontwikkelen we intern mensen met een schil van externen. Dat groeimodel bevalt ons goed.”

drijvende kracht agile transformatie

De jonge scrum masters bewijzen zichzelf al snel. Anne van Doorn, HR Programma Manager bij PostNL: “Zo hebben we kunnen laten zien dat de scrum master-rol echt toegevoegde waarde heeft. Scrum masters zijn de drijvende kracht achter de agile transformatie.”

Astrid en Anne zijn enthousiast over de impact. “We zijn binnen 1 jaar van 0 naar 40 agile teams gegaan. Dat zegt ook iets over het vertrouwen dat we intern krijgen dat het werkt,” gaat Anne verder.

Ook is de rol van scrum master binnen PostNL inmiddels een functie geworden. Een essentiële stap, vindt Astrid: “Scrum masters zijn de ambassadeurs van het gedachtengoed. Dat is niet iets wat iemand erbij doet.”

direct waarde voor PostNL

De tastbare resultaten zijn positief, zo blijkt uit objectieve metingen. Astrid: “We meten het agile volwassenheid niveau van de teams. Dat is snel omhooggegaan: binnen 3 maanden van ‘beginner’ naar ‘skilled’.” 

Die ontwikkeling levert veel op. “Zowel de voorspelbaarheid als de efficiency zijn omhooggegaan. Dat betekent dat onze velocity – hoeveel werk kun je in een sprint van 2 weken doen – is verbeterd. Dat levert direct waarde op voor PostNL.”

team- én persoonlijke ontwikkeling

Ook is er nu een pool van interne en externe scrum masters binnen PostNL, die van elkaar kunnen leren. “De scrum masters vinden elkaar, bijvoorbeeld tijdens een team-dag voor de pool, en kunnen onderling sparren. Zo krijgen zij een eigen team en voelen zij zich thuis.” 

De persoonlijke ontwikkeling geldt niet alleen voor de interne scrum masters. Ook Astrid en Anne hebben zich ontwikkeld. Anne: “Het was pionieren in het begin, wat me veel voldoening geeft. Ik ben trots dat we iets goeds neergezet hebben.” “Daar krijgen we allebei veel energie van. Ik heb echt plezier in mijn werk,” beaamt Astrid.

samenwerken voor flexibele schil scrum masters

PostNL krijgt bij deze professionaliseringsslag hulp vanuit tribers. “We hadden zelf geen scrum masters in huis, maar wilden wel snel gaan,” vertelt Anne.

De keuze voor deze samenwerking is zorgvuldig gemaakt. Astrid: “We wilden geen partij die alleen maar mensen regelt, maar een echt partnership voor de lange termijn. Dan ga je samen voor een gedeeld resultaat.” “Het gaat om transparant zijn. En om geven en nemen van beide kanten. Samenwerking met de klant boven contractonderhandelingen is ook één van de agile principes,” vertelt Erik Stoffer van tribers.

kennis en enthousiasme 

Anne en Astrid raden het werken met de Young Professionals van tribers absoluut aan. “Zonder dat waren we nog niet zo ver gekomen. Zo snel kun je zelf mensen niet up en running brengen,” vertelt Astrid. Anne: “Zij zijn enthousiast en eager. Bovendien brengen zij kennis mee die het team nog niet heeft.”

Gevraagd naar advies voor andere organisaties zegt Astrid: “Gewoon doen. Kennis zit niet altijd in jaren, maar ook in enthousiasme. Kom maar eens bij ons kijken!”

wij brengen en creëren aanjagers van innovatie

ik wil mijn teams effectiever maken

Onze Scrum Masters zorgen ervoor dat teams effectief samenwerken aan één duidelijk doel.

bekijk onze aanpak

ik wil mijn organisatie effectiever maken

Onze Agile Coaches helpen om de werkwijze van jouw organisatie te optimaliseren.

bekijk onze aanpak

ik wil mijn innovatiekracht versterken

Onze Innovatie Coaches helpen bedrijven om hun innovatiekracht te versterken en te waarborgen, zelfs tijdens periodes van snelle groei.

bekijk onze aanpak

ontdek hoe tribers jouw teams effectiever laten werken

Plan een gesprek in om verder te praten of stuur mij direct een berichtje via onderstaand nummer.

Tribers