Rick zorgt voor versnelling bij digital devops bij ABN AMRO

Rick

Rick de Boer

Scrum Master bij Ministerie van Buitenlandse Zaken

ABN AMRO

ontwikkeling van digital workspace

Digital Workplace ontwikkelt en verzorgt de digitale werkplekken van alle medewerkers van de bank. Bij de afdeling werken ruim 140 mensen, verdeeld over 16 teams. Martijn: “We wilden sneller werken en meer mandaat bij deze teams neerleggen. Daarnaast wilden we de mensen die samen het werk doen, ook echt samenbrengen.” Hierbij gaat het niet alleen om de interne mensen, maar juist ook om de samenwerking met leveranciers.

“Onze doelstelling is simpel: we willen het elke dag een beetje beter doen voor onze gebruikers. Daarnaast hebben we ook een duidelijke doelstelling rondom kosten,” vertelt Martijn Cappel van de afdeling Digital Workplace bij ABN AMRO.

”We wilden sneller werken en meer mandaat bij deze teams neerleggen. Daarnaast wilden we de mensen die samen het werk doen, ook echt samenbrengen.”

route voor transitie naar devops

Om deze ambities concreet te maken, wordt een transitieprogramma ingezet. De eerste stap hierin is het ontwikkelen van een slimme route, samen met een agile coach en een scrum master van Tribers. “Met Martijn hebben we gekeken naar een gerichte groeiaanpak. Waar staan de teams, waar willen we heen en hoe kunnen ze goed samenwerken?” vertelt Sander Parlevliet. Sander is als Triber nauw betrokken bij de transitie binnen Digital Workplace.

Bij het opstellen van de route geven elementen van het Scaled Agile Framework (SAFe) en DevOps handvatten. “In de Inspect-fase hebben we de doelen en de situatie bij de teams in kaart gebracht, om te ontdekken waar de groeikansen liggen. Daarna hebben we gekeken wat vanuit de theorie van SAFe en het DevOps gedachtengoed de beste oplossing zou zijn,” gaat Sander verder. Ook wordt er gekeken naar de Agile en DevOps-projecten die organisatie breed binnen de bank lopen, zodat dit niet met elkaar botst.

journey opgebouwd uit verschillende bouwstenen

Verschillende teams hebben verschillende behoeften. De route bestaat dan ook uit bouwstenen, zodat elk team zijn eigen workshops en trainingen kan kiezen. Ook in het aantal te doorlopen bouwstenen is elk team vrij om zelf een keuze te maken, wat spannend is qua budget. “Als iedereen honderd bouwstenen wil doen, dan kan dat. Als er weinig gebruik gemaakt wordt van de trainingen en workshops, dan is het misschien minder nodig. De kosten zijn dan ook lager. We willen vooral kijken naar de behoefte, en niet zozeer naar het kostenplaatje,” vertelt Martijn.

Het aantal bouwstenen wisselt inderdaad sterk per team. “Sommige teams wisten heel goed wat ze wilden, en hebben veel trainingen en workshops doorlopen. Andere teams hadden al veel kennis, en kozen minder trainingen. Er waren echter ook teams die nog niet zoveel kennis hadden van DevOps, maar toch geen training wilden,” gaat Martijn verder. “Toch geloof ik niet in verplicht trainen.” Sander is het daar mee eens: “Je kunt nog zo duidelijk de principes uitleggen, maar als iemand echt niet wil, dan heeft dat geen zin. We hebben met elk team een passende werkwijze bedacht en afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat de teams niet te veel uit elkaar lopen.”

organische en pragmatische aanpak

Martijn en Sander kiezen bewust voor een organische transitie. “Mensen zien hoeveel energie er ontstaat bij de andere teams en willen dat dan ook. Als je buurman een nieuwe auto koopt, ga je daar zelf ook over nadenken.”

De rol van Sander als scrum master is daarbij belangrijk, vindt Martijn: ”Als je mensen meer verantwoordelijkheid en mandaat geeft, dan moet je ze ook helpen. Daar heb je een scrum master bij nodig, die de teams kan ondersteunen bij zaken als teamvorming en structurering.”

De pragmatische aanpak van Tribers vindt hij prettig. ”De Tribers hebben Agile in hun DNA zitten. Het zijn relaxte, no-nonsense mensen met verstand van zaken, die vooral meedenken over hoe je het samen goed werkend kunt krijgen.”

“Mensen willen nu echt de oorzaak van problemen wegnemen, niet alleen de issues wegpoetsen.”

samen snel handelen

Martijn is positief over de resultaten van de transitie: “Er wordt steeds vaker snel gehandeld op het moment dat iets niet helemaal lekker gaat. Voorheen werd het acute probleem wel meteen verholpen, maar duurde het langer om het structureel aan te pakken. Mensen willen nu echt de oorzaak wegnemen, niet alleen de issues wegpoetsen.”

Ook de samenwerking met de leveranciers is veranderd. “Voorheen zaten we vooral om de tafel met de mensen die het contract beheerden, nu veel meer met de mensen die het echte werk doen. Door de betere communicatie is er minder tijdverspilling en ook minder irritatie. Als je begrijpt wat de ander doet, ga je elkaar helpen. Daardoor worden de teams sneller.”

de essentie van agile en devops

Bij de aanpak van de transitie staat niet de theorie, maar de principes van Agile en DevOps centraal. “Voor mij is Agile vooral geloven dat je met elkaar kunt experimenteren, terwijl DevOps nog een stuk verder gaat. Dan ga je echt de teams van begin tot eind samenbrengen, zodat ze samen verantwoordelijk zijn,” stelt Martijn. “Het gaat niet om de letter van Agile en DevOps, maar om de essentie. En uiteindelijk om het resultaat.”

wij brengen en creëren aanjagers van innovatie

ik wil mijn teams effectiever maken

Onze Scrum Masters zorgen ervoor dat teams effectief samenwerken aan één duidelijk doel.

bekijk onze aanpak

ik wil mijn organisatie effectiever maken

Onze Agile Coaches helpen om de werkwijze van jouw organisatie te optimaliseren.

bekijk onze aanpak

ik wil mijn innovatiekracht versterken

Onze Innovatie Coaches helpen bedrijven om hun innovatiekracht te versterken en te waarborgen, zelfs tijdens periodes van snelle groei.

bekijk onze aanpak

ontdek hoe tribers jouw teams effectiever laten werken

Plan een gesprek in om verder te praten of stuur mij direct een berichtje via onderstaand nummer.

Tribers